Vi avslutar Fastan

Vi avslutar Fastan

Nu avslutar vi fastan för den här gången.

Om vi inspireras i vårt liv av Hildegards helhetsläkekonst kan vi fasta flera gånger under året.

 Inom ”Hildegard” ingår fastan som ett kraftfullt läkande medel för att uppnå balans i våra livskrafter. Att vågen för det mesta väger jämnt mellan våra dygder och belastningar. Att skuggan (lasterna) är dynamisk och för det mesta inte sträcker sig för långt.

Hildegard har beskrivit 35 livskrafter varav 27 får stöd i fastan. Här finns mycket att fördjupa sig i och för att arbeta med de inre krafterna bör fastan upprepas under året.

I vår personliga plan har vi kanske lyckats att genomföra vissa mål, slarvat med vissa och troligen ”misslyckats” med en del.

 Nu är tid för utvärdering! Många frågor kan ställas men värt att prova nya vägar vid nästa faste-period.

Och, vad gör man nu?

Enligt Hildegard: De 35 dygdernas styrkor, deras spirituella-andliga läkekrafter når oss som ett universalmedel vid lösning av inre konflikter och kriser. De regenererar oss och skapar en nyorientering.

Nu efter fastan har Själen befriats från ”onödigt bråte”, belastningar, konflikter och frustration. Det leder till att vi kan leva i samklang med oss själva och vår omgivning. Medvetengör de läkande krafterna i de fyra elementen. Kroppen blir efter fastan renad från sina sjukdomsalstrande, skadliga och giftiga ämnen. Nya krafter har blivit tillgängliga. Nu är vi/kroppen kapabel till högsta prestation!

Om vi nu vill förvalta denna nystart och styrka. Nu är tillfället då kropp och själ ”hovrar” och inväntar…vad kommer nu?

Som ett stöd kan vi, kanske dagligen, titta på Hildegards punkter på listan över levnadsreglerna.

Vi ska nu leva vårt dagliga liv men gärna behålla vissa vanor som berikar och underlättar.

Några medel Hildegard rekommenderar efter fastan:

Malörtskuren - den långa vår-kuren som startar i maj och varar till oktober. Den kan man göra själv eller beställa färdig.

Björkrot-päron-honung – en örtblandning som blandas ner i päronmos. Kuren renar tarmen och stimulerar matsmältningen. Migrän och inflammatoriska tillstånd kan förbättras.

Krysolit – Vishetens sten. För att underlätta och styra oss mot bra val.

Bergskristall – att vi blir klarsynta och får glädje i kropp och själ.

 Safir – Sanningens sten. Att vi arbetar mot vårt sanna jag.

 Smaragd – Viriditas stenen som ger energi till våra livskrafter.

 Krysopras – som fortsätter den utrensande processen.

”Discretio” – Det rätta måttet…för just dig. Dygd och last nr 4, 14 och 19

 ”När människan tar upp mer än hon kan smälta, bearbeta och omsätta till handling, så blir hon sjuk, eftersom hon har det orätta måttet”

Guldtopas – som vin att dricka och bestryka ögonen med och vid…

Ädelstenar och olika kurer hittar du på www.viriditas.nu/produkter Frågor: annika@viriditas.nu

Fastekris eller bara kris!

Fastekris eller bara kris!

Så här mitt i Fastan, i vardagen och i den tid vi är i nu kan Hildegards råd vara till hjälp. Det finns hundratals recept och i olika kombinationer blir det oändligt.

Många örter kokas i vin, en finurligt sätt att lösa örternas aktiva ämnen. I vin finns både vatten och alkohol samt ämnen som kan fånga upp och “bära” ämnen. Elixiren kokas ofta och många har en tillsatts av honung. Honungen tillsätts oftast i slutet och får ett kort uppkok. Stick i säv om hur vi lärt oss att hantera honung. Men här följer jag Hildegards råd och tar istället en sked med honung separat.

Det finns många olika Elixir! Några är “allmänt bra” men fortfarande mycket “aktiva” och på Hildegards tid utprovade som medicin. Alltså ingen sällskapsdryck! Tänk även på att elixiret innehåller lite alkohol även efter den rekommenderade koktiden. Så om du ger bort eller bjuder dina vänner, tänk på det.

Det finns även elixir som är mer “medicinska” och riktar sig mer mot olika åkommor/svagheter. Här kan man behöva hjälp och råd. Här finns även dosering och längd för kuren som är noga angiven.

Även “kakor” kan varieras. Den vanligaste är kanske “Nervkakan” men du kan göra kakor på de flesta örter och kryddor. En “kaka” är ett sätt att mäta mängden krydda/ört.

Recept

Hjärtevin / Persiljeelixr

Koka en knippe färsk persilja (ca 10 kvistar) i rött eller vitt vin (ca 1 liter). Tillsätt även 2 msk vinäger. Koka med locket på glänt i 5 min.Tillsätt därefter 150-200 g honung, låt småkoka i ytterligare någon minut. Sila och häll upp på varma rena flaskor, förvara svalt. Drick ett likörglas vid behov. (innehåller alcohol)

Nervkakor

400 g dinkelmjöl ( ca 7 dl ), 250 g smör, 150 g socker eller honung, 200 g sötmandel, 2 st hela ägg, 1⁄2 tsk salt. Vatten vid behov.

50-80 g kryddblandning ( 35 g kanel, 35 g muskot och 7 g nejlika = 77 g )

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen och gör två rullar, lägg in i kylskåpet en stund. Skär tunna skivor och lägg på plåt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen.

Sötmandel och kryddblandningen ”stärker nerverna” och lättar upp ett nedstämt hjärta, sa Hildegard på sin tid. Kakorna kan vara stödjande vid nedstämdhet och befrämjar kreativiteten. Ät dagligen 3-5 st. Frys gärna in då satsen är stor.

Sötmandel

Om du inte har kraft eller lust att baka kan du äta sötmandel som tilltugg till vinet. Mandel öppnar upp hjärtat och fungerar också som “bomull” runt ditt hjärta. Allt enligt Hildegard.

Bra kryddor och örter!

Fänkål - Alltid bra att använda i te eller i maten.

Galgant - Roten används vid smärta, svindel (yrsel) eller svaghet.

Malörtsvin/elixir - Vanligast är ju att detta vin tas som längre kur, maj-oktober. Vid en fastekris kan man börja med en kortare kur redan nu.

Utevistelse - Att omge sig dagligen med de fyra elementen. För att återfå energi och motivation.

En kris-skorpa kan hjälpa!

Varför inte baka en ”kris-skorpa” med mycket Fänkålsfrön och Galgant om du har. Ett grundrecept på spröda skorpor kommer här:

200 g smör, 5 dl mjölk, 100 g jäst, lite salt, en rejäl klick honung eller 1,5 dl råsocker. Minst 1 dl Fänkålsfrön och ca 1,5 msk Galgant sedan Dinkelmjöl. Gör degen som en vanlig bröd-deg. Jäs degen i bunken, baka ut till 12 längder. Grädda i 200° i mitten på ugnen. Låt svalna något. Skär längderna i lämpliga bitar, dela sedan varje bit. (över och underdel) Grädda kort snittytan, 250° . Låt svalna en stund...även ugnen.
Torka skorporna i ugnen i ca 30° med ugnsluckan något öppen.

Ett jättebra recept som kan varieras med olika örter efter behov och smak. En skorpa som många längtar till!

Råd inför Fastan

Råd inför Fastan

Nu sitter vi vi kanske och funderar på hur vi ska komma igång med vår Fasta?

Förberedelsetiden är viktig, en omställning för kropp och själ. För att få en bra och positiv upplevelse behöver både hjärnan och hjärtat vara med. Men nu är det dags att bestämma sig, göra en plan.

Nu kommer lite olika råd beroende på hur insatt du är i Hildegards helhetslära och viket material som finns därhemma. Fastan går att genomföra för alla.

Så här kan du göra!

  1. Välj en nivå som passar just dig. Enkel eller mellanfasta, när det gäller kosten. Försök att ta bort eller minimera sådant som belastar dig. Lägg till något som du längtar efter att göra eller uppleva…om så bara korta stunder. Skriv ner din plan och försök att hålla den.

  2. Du som är lite mer erfaren och “insatt” kan ta en titt på den lathund över “dygder och laster” vi brukar använda i grupper och kurser. Den finns ju även i boken “35 kosmiska livskrafter” och i häftet “Året, månaderna och livet”. Där kan du ringa in dina grundproblem och utifrån ditt material lägga dig på den nivå som passar. Enkel fasta eller mellan? I dina böcker och anteckningar kan du sedan planera in några läkande medel ex. meditation, promenader, tystnad eller annat. Det finns ju tydliga råd som passar just dig. Skriv ner och gör en plan.

  3. Du som är erfaren och i vardagen använder en hel del av Hildegards råd och tankar kan under fastan göra en än mer riktad fasta. I boken De 35 kosmiska livskrafterna finns ju “färdiga” planer att plocka ur. Här kan man även får råd om ädelstenar att bära och bland dina anteckningar finns säkert både råd om örter, meditationstexter, musik och hälsohantverk.

Så här kan du tänka!

Hildegard har olika “mediciner”, olika områden som alla behöver gå hand i hand för att vi ska må bra. Du hittar mer om detta i tidigare inlägg. När du planerar Fastan kan du tänka på följande delar:

  1. Fysiska medicinen/området - Välj en fastenivå och lägg till en förbättrad kost. Ett nyttigt örtte eller annat.

  2. Själsliga området - Beroende av dina kroppsliga besvär finns råd för dina inre blockader och även omvänt. Under fastan - genom att avlasta kroppen kan själen blomma ut.

  3. Kosmiska området - Det du ofta längtar efter, men aldrig hinner med! Kreativa tankar och uttryck, musik, promenader, samtal mm.

Mitt råd är att var restriktiv med det du lägger till och välj med omsorg. Alltför många krav och för hård planering kan få motsatt effekt. Kropp och själ ska kännas lätt och fri!

Hoppas du fått de råd du behöver för att komma igång…vi siktar på den 6 mars. Lycka till!

Känner du att du vill lära dig mer om Hildegard och helhetsläran ta gärna kontakt på mail.

Välkommen till Fasta 2022

Välkommen till Fasta 2022

Viriditas Fasta 2022 följer Hildegard von Bingens unika tankar om fasta, men i modern tappning. Följer vi kyrkoåret så fastade vi från Askonsdagen och 40 dagar framåt. Men olika typer av fasta förekommer världen över, inom olika religioner och hälsoinriktningar.

På Hildegards tid fastade man dessutom då och då under året, för att själen skulle få det utrymme som krävdes. Att inte bli undanträngd av kroppens begär av mat och dryck. Att frigöra tid, kraft och tankar. Och det gäller även idag.

Många av oss minns 70 och 80-talets olika trender med fasta, ibland från veckotidningar, som i mitt fall mest gav huvudvärk och illamående. Ingenting sådant händer när vi fastar enligt Hildegards anvisningar. Här handlar det om att förbereda sig! Planering och ordning…Själva fastan startar den 6 Mars (men du väljer själv) och avslutas helgen innan Påsk.

Under perioden kommer jag att föreslå en mycket enkel variant för dig som är “ny” inom Hildegards lära och en lite mer omfattande variant med mer hänvisningar till olika böcker, örter, kurer mm.

Nu kommer en kort översikt över Fasta 2022 och några “bra-att-ha” produkter nämns i texten. Dessa finns under produkter-beställa här på sidan markeras med en *, vissa finns i en vanlig butik. Du formar och väljer själv din fasta. Årets Sticker/märke FASTA 2022* är turkosblått, inspirerad av ädelstenen Akvamarin.

Omställning och förberedelse

Innan du börjar din fasteperiod rekommenderar Hildegard en tid av omställning och förberedelse. Så detta gäller from NU fram till starten i början av Mars:

  • Vila en stund varje dag och gärna med ett värmande omslag för levern. Ett “leveromslag” kan vara en varm vetepåse, tygpåse med dinkel-agnar* eller ett värmekrus med vatten. Du kan även hålla din hand över levern och låta kroppsvärmen verka.

  • Fänkål* och Ingefära i vatten, te och i din matlagning. Du kan även smyga igång med årets Faste-te* som Innehåller Björbärsblad, Isop, Vattenmynta, Havtorn och Kvitten. För variation kan du lägga till ex. en bit Ingefära.

Planera din fasta

Nu är även tid att fundera på vilken inriktning din fasta kommer att ha i år. Vad tynger dig? Vad kan du skala bort? Här kan vi fundera kring skärmtid, Tv-tittande, hämtmat, stressiga träningstider, alkohol, för lite sömn mm. Du kanske tom är trött på dig själv och behöver några timmar då och då i tystnad?

När det gäller kosten och den del av vi förknippar med traditionell Fasta så har Hildegard tre olika nivåer:

  1. Fasta/enkel Fasta - Här förbättrar vi vår kost med att laga god och näringsrik mat. Gärna med Dinkel, Fänkål, Ädelkastanj, Kvitten och med örter och kryddor som Hildegard rekommenderar. Det här är fastan för dig som är lite sträng mot dig själv och alltför välplanerad i vardagen. Här kan man få fint stöd i Ingeborg Vatheuers böcker på svenska. “Helhetens och helandets förkunnare under 900 år” * och “Nya Dinkelboken”*.

  2. Mellanfasta - Några dagar i veckan äter vi bara flytande eller mycket lätt kost. Soppor, te och andra drycker. Möjligen en lite måltid. Övriga dagar som ovan (Fasta) Kan liknas med 5:2 dieten som var populär för några år sedan. För de allra flesta rekommenderar Hildegard mellanfasta.

  3. Sträng fasta - Endast vid några enstaka tillstånd rekommenderar Hildegard att fastan ska vara sträng. Då är det bara örtte, drycker och soppa som gäller. Då rekommenderas även att fasta i grupp och med ledare. Endast för dig där livet “galopperar”, du slarvar konstant och du har liksom “tappat” ditt sanna jag.

Att stärka livskrafterna

Nästa steg, nästa beslut kan vara att fundera kring hur kroppen kan berätta vad som kan berika vårt inre. Hur kan vi få livskraft, harmoni och glädje i livet? Vad är din svaga punkt/område? Ofta migrän, ledvärk, dålig cirkulation, trötthet eller annat. Vilka svagheter visar sig?

Hildegard har ett fantastiskt “nät” som länkar ihop kropp och själ. För att hålla detta nät spänstigt finns handfasta livsbejakande råd, förvånansvärt enkla och alltid gratis.

Vill du läsa om våra själsliga livskrafter och tillhörande råd finns boken “ 35 Kosmiska livskrafter mot våra belastningar”. Vill du veta mer kommer kursen “Hjärtats samtal”* online i april

Lycka till med förberedelserna!

V.9 Råd inför Fastan

Här kommer mer Hildegard-råd om hur du kan stärka din inre kraft under fastan och efter.

V12 Mitt i Fastan

Tips kommer på några Hildegard-kurer och dekokter som kan hålla humöret uppe.

V.14 Vi avslutar Fastan

Efter Fasten är det ett bra tillfälle att utvärdera eller passa på med en välgörande örtkur.

En stor påse med Kvitten

En stor påse med Kvitten

Jag känner mig rik när jag har hittat Kvitten i en butik, köper oftast allt de har. Går inte det så skickar jag meddelanden till alla intresserade, som ett påbud. Nu finns det gula guldet att tillgå.

Kvitten Cydonia oblonga

Hildegard von Bingen skriver i Physika (3.4) att Kvitten är mer kall än varm. “Kvittenträdet är ibland användbart och ibland värdelöst. Men dess trä och löv är inte särskilt användbara för mänskligt bruk. Dess frukt är varm och torr och har en god blandning, och när den är mogen och äts rå skadar den varken sjuka eller friska, men kokt eller rostad är den mycket värdefull för sjuka eller friska”

Inom Hildegards helhetslära idag använder vi frukten som ett komplement i kosten vid gikt, led och muskelbesvär,, matsmältningsbesvär, sår och som salivbildande. Den sätter liksom lite fart på processerna i kroppen. Kärnorna/frön innehåller stor mängd slemämne.

Tips!

I mitt kök blir det oftast inkokta bitar av Kvitten i en lag av vatten, citronsaft, finrivet citronskal, finhackad ingefära och en klick honung. Låt koka en stund så att Kvittenbitarna blir nästan mjuka. Häll över i en glasburk och förvara i kylen. Bör ätas inom några dagar.

Torkad Kvitten tycker vi är det bästa! Jag fyller ugnen med tunna skivor av Kvitten, på plåt, galler…försöker maxa mängden som ska torkas. Blompinnar på falsen fungerar också. Frukten behöver inte skalas, mycket smak sitter i skalet. Kärnhuset behöver du inte bry dig om utan när du kommer dit med kniven pillar du ut kärnorna som ligger samlade i fina “påsar”. Du torkar på högst +30 grader och ugnsluckan lite öppen. Bör bli riktigt torra annars kan det bli mögel vid förvaring.

Självklart kan man göra marmelad, Kvitten är liksom marmeladens urfrukt. Om du skalar frukten kan du koka en sirap av dem, underbar till glass. Det går även att passera ett kvittenmos, reducera det ytterligare och sedan “torka” i ugnen. Det kallas då Kvittenost och är supergott som tillbehör på en ostbricka.

Kvitten i min ugn!

Vad händer med alla frön?

Jag sparar alla! Varje frö kan ju bli ett träd och tidig vår lägger jag de torkade fröna i vatten för nytt liv, sedan i jord. I min trädgård har jag en “Kvitten-lund” med 14 små träd och många små har blivit presenter genom åren. Två lite större träd kommer från två olika handelsträdgårdar, de står i min örtagård. Vid blomning måste jag hjälpa till med pollineringen, alla bin har tappat intresset efter äppelträdens blomning. Får jag frukt? Ja, några som brukar ramla av under sommaren. Men i år fick jag en frukt som satt kvar långt in på hösten, trots sommarens regnkaos. Jag bor i Växtzon 4 men det berättar jag inte för träden.

Helhetsläran - att vårda hela människan

Helhetsläran - att vårda hela människan

På ett helt otroligt vis överlevde och återuppstod Hildegards lära. En helhetsmedicin, en helhetslära och livsstil för många idag, världen över.

Hildegards verk kommer till liv igen

Hildegards böcker har då och då blivit översatta som enskilda verk i modern tid. Då Dr. Hertzka (1913-1997) översatte de latinska texterna ur flera verk, kunde han fånga upp den kunskap som passade väl in för hans lilla läkarpraktik. Han var läkare men även naturläkare och blev inspirerad och nyfiken på alla kurer och råd som han upptäckte. Efterhand lades bit för bit till i helhetsläran och läkarpraktiken ställde om till att bli en Hildegard-praktik. Med tiden hittade han de ovanliga örterna, utsäde till Dinkel, övade på att tillreda kurerna och hittade leverantörer för ädelstenar, grävlingsskinn och medicinska kakor. Här lades grunden till där vi är idag.

Helhetsläran som vi ser den idag

När vi idag kan urskilja de fyra ”medicinerna” kan vi se en mer klar struktur och vi är många som är övertygade om att styrkan i Hildegards helhetsläran är att den är intakt. De olika delarna stärker varandra, är beroende av varandra och bildar en underbar, hälsofrämjande palett att välja ur. Den ständiga frågan är, hur kunde hon uppfatta, teckna ner och måla detta enorma omfång av visioner. Hon ansvarade samtidigt för två stora kloster och skrev mängder med brev, listan kan göras lång. Vi kommer nog aldrig att förstå hur detta var möjligt och vi förundras varje dag. Hildegard skrev ett eller ett fåtal exemplar av varje verk. Trots det har alla verk, original eller tidiga avskrifter överlevt människans och tidens framfart. Knappast tur, det känns som att verken har någon form av beskydd.

Vi har hittat en struktur

Idag jobbar vi så här med hennes arbete; Hildegards stödjande råd, medel och kurer kan indelas i fyra områden. Dessa områden är grunden i hennes helhetslära för att uppnå ett friskt och andligt liv. Man kan även förklara detta med; ett liv i den anda vi önskar leva. Då bör dessa områden gå parallellt med varandra och få samma uppmärksamhet och resurser.

Grunden för den följande förklaringsmodellen är delvis Hildegards, med hennes ”bilder” och liknelser, samt mina egna erfarenheter.

Hildegard skriver i Causae et curae att kroppen är som ett kvarnhjul som drivs av forsande vatten. Vattenströmmen är vår själ och så driver kropp och själ oss fram i livet. Stillastående vatten driver inte hjulet utan vattnet behöver sin fallhöjd, som ger den energi som behövs. Kvarnhjulet kan även behöva justeras och underhållas. Nu drivs hjulet med full kapacitet, i den anda vi vill leva. Nu finns den kraft och inspiration som krävs, att vara öppen för den spiritualitet och transcendens som krävs för att livet blir en helhet.

För att förklara hur allt fungerade (anatomi och fysiologi) använde Hildegard “bilder.” Husets beståndsdelar för kropp och själ, elementen för rörelse, kraft och processer, djur för människotyper ,sinnesstämningar och tidens gång.

Jag driver Viriditas i Dr. Hertzkas anda och använder de fyra medicinerna som modell i verksamheten.

Hildegard blir Abbedissa!

Hildegard blir Abbedissa!

Så här kan det vara…

Hildegard von Bingen 1098-1179. Helgonförklarad och blev kyrkanslärare oktober 2012.
Vita sanctae Hildegardis och Vita Juttaes ligger till grund för texten. Även ett stort antal brev som är bevarade ger oss en bild av Hildegards liv. Vi kan inte vara helt säker på allt i den biografi som presenteras.

Livet på Disibodenberg

Klostret med nunnor (kvinnodelen) ökade snabbt i antal men 1136 avled Jutta och Hildegard fick överta ansvaret som Abbedissa. Hildegard som ansåg sig själv mycket svag, olärd och bräcklig blev framröstad av de andra nunnorna. Hon hade långa perioder då hon helt utmattad låg i sin säng. Vid ett tillfälle när hon var som svagast satt munken Volmar vid hennes sida för samtal och bön.

Volmar satt vid Hildegards bädd, läste ur den heliga skrift, bad för hennes liv och hälsa. Då, när Hildegard var som svagast började hon antyda vad som genomströmmade hennes kropp och själ. Volmar var en god lyssnare och en mycket klok och respekterad munk. Han förstod vad Hildegard gick igenom och anade att det var de visioner som förmedlas genom henne som orsakade hennes långa perioder av "sjukdom", en slags utmattning. Han talade med klostrets Abbot Kuno för att Hildegards visioner skulle få skrivas ner. När Kuno nekade, fortsatte Volmar kampen och efter många motgångar fick Hildegard tillåtelse av självaste Påven. Hildegard blev en aktad abbedissa men också hårt kritiserad av andra abbedissor för sin frispråkighet och särbehandling av påven. Kritiken grundade sig i att Hildegard utvecklade klostermedicinen till något eget med visionerna som grund. Genom påvens godkännande var hon en "favoriserad" Abbedissa i andras ögon, en kvinna som fick skriva böcker och tala offentligt var både skrämmande och hotfullt. Vem var hon som fick föra Guds talan?

Hildegards lära var aktiv på hennes två kloster men man “tonade ut” hennes verk efter hennes död. Hildegard låg långt före sin tid och troligen förstår vi den bättre nu.

Idag ser det ut så här, där klostret Rupersberg låg.

Vem var Hildegard av Bingen?

Vem var Hildegard av Bingen?

Det är inte lätt att förklara vem Hildegard av Bingen är, enkelt och kortfattat. Vi kan ju börja med att rätta hennes namn, hon omnämns Hildegard von Bingen internationellt. Hildegard verkade ju på 1100-talet i Tyskland, alltså blev det Hildegard från Bingen.

Hildegard von Bingen levde mellan 1098 och 1179. Hon beskrivs som författare, tonsättare, predikant, teolog, naturkännare, brevskrivare, rådgivare, mystiker med mera. Men Hildegard själv hade troligen presenterat sig som abbedissa för två kloster, olärd, sjuklig och svag men utsedd av Gud att teckna ner allt hon såg, och hörde i sina visioner. Idag ser vi henne som en stark och unik kvinna. Hildegard var nunna och abbedissa inom Benedictinerordern och levde ett strikt och mycket enkelt liv. Hennes uppgift var förutom att teckna ner sina visioner att ansvara för de två klostren. Hon utbildade även nunnorna i den nya helande helhetslära som växt fram genom visionerna. På Hildegards kloster var det i huvudsak nunnorna som vårdade de sjuka och behövande, de tillredde örter och gjorde allt praktiskt. Människorna som sökte hjälp kom resande från när och fjärran. Noviser och andra hjälpte till med de enklare sysslorna.

Hildegard var troligen en lite udda flicka som redan som liten såg naturens inre kraft. Man kan ana att hennes inre liv inte var som andras. Mycket tidigt i livet var hon intresserad av kyrkans skrifter och mindre intresserad av att hitta en blivande man. Hon var ett sjukligt och svagt barn men kanske anade man hennes inre kraft. Det bestämdes att Hildegard skulle få en skolning inom kyrkan.

Men först kom Hildegard till familjen Sponheim där hon togs hand om av familjens något äldre dotter Jutta.

De båda utbildades av en abbedissa från Mains. Jutta hade egentligen större planer, hon ville pilgrimsvandra till Jerusalem eller bo en tid på ett kloster i Clony. Men hennes bror övertalade henne att stanna hemma, mot utbildning och en plats på ett respektabelt kloster i närheten. Hildegard flyttade in till Juttas familj. Några år därefter fick de båda flickorna flytta till en ny ”Frauen-clause”, en ny del på det stora klostret Disibodenberg. Där skapade flickorna grunden till den Benediktinska orden för kvinnor. Jutta blev nu Abbedissa och Hildegard och en yngre flicka, Lill-Jutta blev de två första nunnorna. De fick nu leva ett mycket enkelt klosterliv, väl åtskilda från övriga på klostret, då det här även fanns Cisterciensmunkar men även munkar från andra orden. Klosterdelen fick efter hand byggas ut och antalet nunnor ökade. Idag har man hittat platsen för de ursprungliga rummen, och troligen det lilla kapell som nunnorna använde.

Kort tid efter upptäckten av valvet och cellen fick jag och min svenska grupp besöka platsen, så spännande. Numera får jag förtroendet att låna nyckeln vid varje besök och vi kan själva hälsa på i Hildegards första rum.

Hildegard och Juttas cell

Disibodenberg, klosterporten.

Fantastisk utsikt!