Viriditas Fasta 2022 följer Hildegard von Bingens unika tankar om fasta, men i modern tappning. Följer vi kyrkoåret så fastade vi från Askonsdagen och 40 dagar framåt. Men olika typer av fasta förekommer världen över, inom olika religioner och hälsoinriktningar.

På Hildegards tid fastade man dessutom då och då under året, för att själen skulle få det utrymme som krävdes. Att inte bli undanträngd av kroppens begär av mat och dryck. Att frigöra tid, kraft och tankar. Och det gäller även idag.

Många av oss minns 70 och 80-talets olika trender med fasta, ibland från veckotidningar, som i mitt fall mest gav huvudvärk och illamående. Ingenting sådant händer när vi fastar enligt Hildegards anvisningar. Här handlar det om att förbereda sig! Planering och ordning…Själva fastan startar den 6 Mars (men du väljer själv) och avslutas helgen innan Påsk.

Under perioden kommer jag att föreslå en mycket enkel variant för dig som är “ny” inom Hildegards lära och en lite mer omfattande variant med mer hänvisningar till olika böcker, örter, kurer mm.

Nu kommer en kort översikt över Fasta 2022 och några “bra-att-ha” produkter nämns i texten. Dessa finns under produkter-beställa här på sidan markeras med en *, vissa finns i en vanlig butik. Du formar och väljer själv din fasta. Årets Sticker/märke FASTA 2022* är turkosblått, inspirerad av ädelstenen Akvamarin.

Omställning och förberedelse

Innan du börjar din fasteperiod rekommenderar Hildegard en tid av omställning och förberedelse. Så detta gäller from NU fram till starten i början av Mars:

  • Vila en stund varje dag och gärna med ett värmande omslag för levern. Ett “leveromslag” kan vara en varm vetepåse, tygpåse med dinkel-agnar* eller ett värmekrus med vatten. Du kan även hålla din hand över levern och låta kroppsvärmen verka.

  • Fänkål* och Ingefära i vatten, te och i din matlagning. Du kan även smyga igång med årets Faste-te* som Innehåller Björbärsblad, Isop, Vattenmynta, Havtorn och Kvitten. För variation kan du lägga till ex. en bit Ingefära.

Planera din fasta

Nu är även tid att fundera på vilken inriktning din fasta kommer att ha i år. Vad tynger dig? Vad kan du skala bort? Här kan vi fundera kring skärmtid, Tv-tittande, hämtmat, stressiga träningstider, alkohol, för lite sömn mm. Du kanske tom är trött på dig själv och behöver några timmar då och då i tystnad?

När det gäller kosten och den del av vi förknippar med traditionell Fasta så har Hildegard tre olika nivåer:

  1. Fasta/enkel Fasta - Här förbättrar vi vår kost med att laga god och näringsrik mat. Gärna med Dinkel, Fänkål, Ädelkastanj, Kvitten och med örter och kryddor som Hildegard rekommenderar. Det här är fastan för dig som är lite sträng mot dig själv och alltför välplanerad i vardagen. Här kan man få fint stöd i Ingeborg Vatheuers böcker på svenska. “Helhetens och helandets förkunnare under 900 år” * och “Nya Dinkelboken”*.

  2. Mellanfasta - Några dagar i veckan äter vi bara flytande eller mycket lätt kost. Soppor, te och andra drycker. Möjligen en lite måltid. Övriga dagar som ovan (Fasta) Kan liknas med 5:2 dieten som var populär för några år sedan. För de allra flesta rekommenderar Hildegard mellanfasta.

  3. Sträng fasta - Endast vid några enstaka tillstånd rekommenderar Hildegard att fastan ska vara sträng. Då är det bara örtte, drycker och soppa som gäller. Då rekommenderas även att fasta i grupp och med ledare. Endast för dig där livet “galopperar”, du slarvar konstant och du har liksom “tappat” ditt sanna jag.

Att stärka livskrafterna

Nästa steg, nästa beslut kan vara att fundera kring hur kroppen kan berätta vad som kan berika vårt inre. Hur kan vi få livskraft, harmoni och glädje i livet? Vad är din svaga punkt/område? Ofta migrän, ledvärk, dålig cirkulation, trötthet eller annat. Vilka svagheter visar sig?

Hildegard har ett fantastiskt “nät” som länkar ihop kropp och själ. För att hålla detta nät spänstigt finns handfasta livsbejakande råd, förvånansvärt enkla och alltid gratis.

Vill du läsa om våra själsliga livskrafter och tillhörande råd finns boken “ 35 Kosmiska livskrafter mot våra belastningar”. Vill du veta mer kommer kursen “Hjärtats samtal”* online i april

Lycka till med förberedelserna!

V.9 Råd inför Fastan

Här kommer mer Hildegard-råd om hur du kan stärka din inre kraft under fastan och efter.

V12 Mitt i Fastan

Tips kommer på några Hildegard-kurer och dekokter som kan hålla humöret uppe.

V.14 Vi avslutar Fastan

Efter Fasten är det ett bra tillfälle att utvärdera eller passa på med en välgörande örtkur.