Nu sitter vi vi kanske och funderar på hur vi ska komma igång med vår Fasta?

Förberedelsetiden är viktig, en omställning för kropp och själ. För att få en bra och positiv upplevelse behöver både hjärnan och hjärtat vara med. Men nu är det dags att bestämma sig, göra en plan.

Nu kommer lite olika råd beroende på hur insatt du är i Hildegards helhetslära och viket material som finns därhemma. Fastan går att genomföra för alla.

Så här kan du göra!

  1. Välj en nivå som passar just dig. Enkel eller mellanfasta, när det gäller kosten. Försök att ta bort eller minimera sådant som belastar dig. Lägg till något som du längtar efter att göra eller uppleva…om så bara korta stunder. Skriv ner din plan och försök att hålla den.

  2. Du som är lite mer erfaren och “insatt” kan ta en titt på den lathund över “dygder och laster” vi brukar använda i grupper och kurser. Den finns ju även i boken “35 kosmiska livskrafter” och i häftet “Året, månaderna och livet”. Där kan du ringa in dina grundproblem och utifrån ditt material lägga dig på den nivå som passar. Enkel fasta eller mellan? I dina böcker och anteckningar kan du sedan planera in några läkande medel ex. meditation, promenader, tystnad eller annat. Det finns ju tydliga råd som passar just dig. Skriv ner och gör en plan.

  3. Du som är erfaren och i vardagen använder en hel del av Hildegards råd och tankar kan under fastan göra en än mer riktad fasta. I boken De 35 kosmiska livskrafterna finns ju “färdiga” planer att plocka ur. Här kan man även får råd om ädelstenar att bära och bland dina anteckningar finns säkert både råd om örter, meditationstexter, musik och hälsohantverk.

Så här kan du tänka!

Hildegard har olika “mediciner”, olika områden som alla behöver gå hand i hand för att vi ska må bra. Du hittar mer om detta i tidigare inlägg. När du planerar Fastan kan du tänka på följande delar:

  1. Fysiska medicinen/området - Välj en fastenivå och lägg till en förbättrad kost. Ett nyttigt örtte eller annat.

  2. Själsliga området - Beroende av dina kroppsliga besvär finns råd för dina inre blockader och även omvänt. Under fastan - genom att avlasta kroppen kan själen blomma ut.

  3. Kosmiska området - Det du ofta längtar efter, men aldrig hinner med! Kreativa tankar och uttryck, musik, promenader, samtal mm.

Mitt råd är att var restriktiv med det du lägger till och välj med omsorg. Alltför många krav och för hård planering kan få motsatt effekt. Kropp och själ ska kännas lätt och fri!

Hoppas du fått de råd du behöver för att komma igång…vi siktar på den 6 mars. Lycka till!

Känner du att du vill lära dig mer om Hildegard och helhetsläran ta gärna kontakt på mail.