Så här mitt i Fastan, i vardagen och i den tid vi är i nu kan Hildegards råd vara till hjälp. Det finns hundratals recept och i olika kombinationer blir det oändligt.

Många örter kokas i vin, en finurligt sätt att lösa örternas aktiva ämnen. I vin finns både vatten och alkohol samt ämnen som kan fånga upp och “bära” ämnen. Elixiren kokas ofta och många har en tillsatts av honung. Honungen tillsätts oftast i slutet och får ett kort uppkok. Stick i säv om hur vi lärt oss att hantera honung. Men här följer jag Hildegards råd och tar istället en sked med honung separat.

Det finns många olika Elixir! Några är “allmänt bra” men fortfarande mycket “aktiva” och på Hildegards tid utprovade som medicin. Alltså ingen sällskapsdryck! Tänk även på att elixiret innehåller lite alkohol även efter den rekommenderade koktiden. Så om du ger bort eller bjuder dina vänner, tänk på det.

Det finns även elixir som är mer “medicinska” och riktar sig mer mot olika åkommor/svagheter. Här kan man behöva hjälp och råd. Här finns även dosering och längd för kuren som är noga angiven.

Även “kakor” kan varieras. Den vanligaste är kanske “Nervkakan” men du kan göra kakor på de flesta örter och kryddor. En “kaka” är ett sätt att mäta mängden krydda/ört.

Recept

Hjärtevin / Persiljeelixr

Koka en knippe färsk persilja (ca 10 kvistar) i rött eller vitt vin (ca 1 liter). Tillsätt även 2 msk vinäger. Koka med locket på glänt i 5 min.Tillsätt därefter 150-200 g honung, låt småkoka i ytterligare någon minut. Sila och häll upp på varma rena flaskor, förvara svalt. Drick ett likörglas vid behov. (innehåller alcohol)

Nervkakor

400 g dinkelmjöl ( ca 7 dl ), 250 g smör, 150 g socker eller honung, 200 g sötmandel, 2 st hela ägg, 1⁄2 tsk salt. Vatten vid behov.

50-80 g kryddblandning ( 35 g kanel, 35 g muskot och 7 g nejlika = 77 g )

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen och gör två rullar, lägg in i kylskåpet en stund. Skär tunna skivor och lägg på plåt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen.

Sötmandel och kryddblandningen ”stärker nerverna” och lättar upp ett nedstämt hjärta, sa Hildegard på sin tid. Kakorna kan vara stödjande vid nedstämdhet och befrämjar kreativiteten. Ät dagligen 3-5 st. Frys gärna in då satsen är stor.

Sötmandel

Om du inte har kraft eller lust att baka kan du äta sötmandel som tilltugg till vinet. Mandel öppnar upp hjärtat och fungerar också som “bomull” runt ditt hjärta. Allt enligt Hildegard.

Bra kryddor och örter!

Fänkål - Alltid bra att använda i te eller i maten.

Galgant - Roten används vid smärta, svindel (yrsel) eller svaghet.

Malörtsvin/elixir - Vanligast är ju att detta vin tas som längre kur, maj-oktober. Vid en fastekris kan man börja med en kortare kur redan nu.

Utevistelse - Att omge sig dagligen med de fyra elementen. För att återfå energi och motivation.

En kris-skorpa kan hjälpa!

Varför inte baka en ”kris-skorpa” med mycket Fänkålsfrön och Galgant om du har. Ett grundrecept på spröda skorpor kommer här:

200 g smör, 5 dl mjölk, 100 g jäst, lite salt, en rejäl klick honung eller 1,5 dl råsocker. Minst 1 dl Fänkålsfrön och ca 1,5 msk Galgant sedan Dinkelmjöl. Gör degen som en vanlig bröd-deg. Jäs degen i bunken, baka ut till 12 längder. Grädda i 200° i mitten på ugnen. Låt svalna något. Skär längderna i lämpliga bitar, dela sedan varje bit. (över och underdel) Grädda kort snittytan, 250° . Låt svalna en stund...även ugnen.
Torka skorporna i ugnen i ca 30° med ugnsluckan något öppen.

Ett jättebra recept som kan varieras med olika örter efter behov och smak. En skorpa som många längtar till!