Jag känner mig rik när jag har hittat Kvitten i en butik, köper oftast allt de har. Går inte det så skickar jag meddelanden till alla intresserade, som ett påbud. Nu finns det gula guldet att tillgå.

Kvitten Cydonia oblonga

Hildegard von Bingen skriver i Physika (3.4) att Kvitten är mer kall än varm. “Kvittenträdet är ibland användbart och ibland värdelöst. Men dess trä och löv är inte särskilt användbara för mänskligt bruk. Dess frukt är varm och torr och har en god blandning, och när den är mogen och äts rå skadar den varken sjuka eller friska, men kokt eller rostad är den mycket värdefull för sjuka eller friska”

Inom Hildegards helhetslära idag använder vi frukten som ett komplement i kosten vid gikt, led och muskelbesvär,, matsmältningsbesvär, sår och som salivbildande. Den sätter liksom lite fart på processerna i kroppen. Kärnorna/frön innehåller stor mängd slemämne.

Tips!

I mitt kök blir det oftast inkokta bitar av Kvitten i en lag av vatten, citronsaft, finrivet citronskal, finhackad ingefära och en klick honung. Låt koka en stund så att Kvittenbitarna blir nästan mjuka. Häll över i en glasburk och förvara i kylen. Bör ätas inom några dagar.

Torkad Kvitten tycker vi är det bästa! Jag fyller ugnen med tunna skivor av Kvitten, på plåt, galler…försöker maxa mängden som ska torkas. Blompinnar på falsen fungerar också. Frukten behöver inte skalas, mycket smak sitter i skalet. Kärnhuset behöver du inte bry dig om utan när du kommer dit med kniven pillar du ut kärnorna som ligger samlade i fina “påsar”. Du torkar på högst +30 grader och ugnsluckan lite öppen. Bör bli riktigt torra annars kan det bli mögel vid förvaring.

Självklart kan man göra marmelad, Kvitten är liksom marmeladens urfrukt. Om du skalar frukten kan du koka en sirap av dem, underbar till glass. Det går även att passera ett kvittenmos, reducera det ytterligare och sedan “torka” i ugnen. Det kallas då Kvittenost och är supergott som tillbehör på en ostbricka.

Kvitten i min ugn!

Vad händer med alla frön?

Jag sparar alla! Varje frö kan ju bli ett träd och tidig vår lägger jag de torkade fröna i vatten för nytt liv, sedan i jord. I min trädgård har jag en “Kvitten-lund” med 14 små träd och många små har blivit presenter genom åren. Två lite större träd kommer från två olika handelsträdgårdar, de står i min örtagård. Vid blomning måste jag hjälpa till med pollineringen, alla bin har tappat intresset efter äppelträdens blomning. Får jag frukt? Ja, några som brukar ramla av under sommaren. Men i år fick jag en frukt som satt kvar långt in på hösten, trots sommarens regnkaos. Jag bor i Växtzon 4 men det berättar jag inte för träden.